Ontslaving: licht en slapen

11 februari 2021

Veel jongeren kunnen niet in slaap vallen, omdat ze altijd bezig zijn. Tijdens de adolescentie verandert er veel met betrekking tot de slaap. Gemiddeld gaan pubers later onder de wol en slapen ze in het weekend langer uit. Ook geraken ze op schooldagen moeilijk uit bed. Sommige jonge volwassenen houden dat patroon lange tijd vol. Zeker als ze in verlengde adolescentie verkeren en in ‘hotel mama’ verblijven.

Zijn die mensen van nature lui? Daar zullen we geen oordeel over vellen. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken. Maar als het een klacht wordt, kan het toch aanbeveling verdienen ’s avonds kordaat alle schermen uit te zetten, om even tot rust te komen, om eventueel nog naar een saai televisieprogramma te kijken, vooraleer het ledikant op te zoeken.

U moet uw hersens de tijd geven tot rust te komen. Dat heeft niet alleen te maken met het verwerken van data, maar ook met de manier waarop u uw netvlies in het oog blootstelt aan licht. De hoeveelheid licht oefent een sterke invloed op uw biologische klok uit.

Het is voor nieuwsgierige jongelui blijkbaar een natuurlijke neiging om de dag op te rekken en zoveel mogelijk prikkels mee te nemen. Een klassieke misrekening, omdat we niet genoeg begrijpen dat de slaap geen tijdverlies is, maar een levensnoodzakelijk proces dat onze hersenen in staat stelt naar behoren te functioneren.

Het is tijdens de slaap dat onze hersencellen de nodige eiwitten produceren die de werking onderhouden en het is ook dan dat de synapsen tot stand komen. Dat zijn de knooppunten tussen de zenuwcellen, waar ze signalen uitwisselen door middel van neuromediatoren en andere boodschappermoleculen.

Tijdens de slaap worden de verbanden gelegd tussen de gegevens die u de hele dag heeft opgenomen om ze in het neurale netwerk te verknopen. U moet uw hersenen de tijd geven te herstellen. Nu moet ik niemand de mantel uitvegen, want ik heb mezelf, als zelfstandige, ook jaren van slaap beroofd. Omdat ik op een bepaald ogenblik zoveel werkte dat ik nergens meer tijd voor had, ook niet om te slapen.

Dat is geen gezond ritme en het is vaak daardoor dat er een kink in de kabel komt. Op een bepaald ogenblik knapt er iets en dan kan het niet meer verder. Ineens kunt u niet meer slapen en dan valt de zorgvuldig opgebouwde dag uiteen. U heeft dan een grens bereikt waar u niet meer over kunt, omdat elke reserve is opgebruikt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Ezekiël 34, 11-12 + 15-16a

Ezekiël 34, 11-12 + 15-16a

Ezekiël 34, 11-12 + 15-16a De Herengod zegt, zo vertelt een profeet: “Zelf zal ik mijn kudde behoeden en weiden, De...

De nacht van het verstand

De nacht van het verstand

De nacht van het verstand Apostelen die morren en die mompelen. De nacht van Jezus in de boomgaard van Olijven: Een...