Ontslaving: konijn

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

16 december 2020

Meestal kunnen we er wel op rekenen dat de natuur dat goed regelt, maar soms loopt het fout en dan is het van groot belang precies te begrijpen wat er gebeurt met de ademhaling en de bloedsomloop. Om die te sturen, beschikt het lichaam onder meer over hormonen, waaronder adrenaline wellicht het bekendste, maar lang niet het enige is. Iedereen heeft vast wel al over adrenaline gehoord. De naam van dit hormoon is redelijk ver doorgedrongen in ons dagelijkse taalgebruik.

Een hormoon is een boodschappermolecule. Een scheikundige stof die zich via de bloedstroom in het lichaam verspreidt en daar reacties in de doelwitorganen oproept. Elk hormoon heeft zo zijn doelwit, soms heel beperkt, maar adrenaline heeft er nogal veel. Het gaat overal in het lichaam voor extra activiteit zorgen, als stresshormoon bij uitstek, en het heeft een effect op zowat alle inwendige organen.

Het vernauwt de pupil van het oog om scherper te kijken. De hartslag gaat omhoog en je gaat sneller ademen. Je bloedsuikergehalte stijgt. De maag scheidt meer zuur af en de darmen gaan stilliggen om geen energie te verbruiken. Je bloeddruk gaat omhoog. De spieren gaan meer gespannen staan. Het is een heel programma. Een reflex die in ons, en wellicht in alle zoogdieren, ingebouwd is en die volgt uit een lange biologische evolutie.

Het lichaam bereidt zich op die manier voor op een plotse fysieke inspanning: de Fight or Flight reflex. Vechten of vluchten, dat is waar je klaar voor bent tijdens een adrenaline-opstoot. Dat waren de oorspronkelijke twee V’s. Later zijn er nog twee andere aan toegevoegd. Voluit zou je het over de Freeze, Fight, Flight en Faint reactie kunnen hebben.

Aan vechten en vluchten gaat namelijk een vriesreactie vooraf: stil blijven zitten om geen aandacht te wekken en alle informatie in zich op te nemen, om een plan te beramen en alle krachten in zich te verzamelen. Faint betekent bezwijming, ook nog een mogelijkheid. Ik kan er niet zo snel in het Nederlands een ‘V’ bij bedenken. ‘Val’ wellicht, want je valt neer. Om dat te illustreren en concreet te maken vertel ik soms aan mijn patiënten het verhaal van het konijn en de vos.

Om met het konijn te beginnen. Dat huppelt vrolijk door het struikgewas en proeft van bessen en blaadjes in een smakelijke wereld, die niet op kan. Tot hij plots iets ruikt, hoort of ziet dat op onraad lijkt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.