Ontslaving: Kanye West: “Man, I tried to stop man, I tried the best I could”

Larger than life

Kanye Omari West (Atlanta, 8 juni 1977) is een Amerikaanse producer, rapper, songwriter, ondernemer en modeontwerper met een mega-impact op het publiek. Hij staat aan het hoofd van een bedrijf dat verzuipt in de schulden. Zijn doorbraak in de rapscene kwam na het bijna fatale ongeluk dat West had in de nacht van 23 op 24 oktober 2002.

Na dit voorval besloot hij zich volledig op het rappen te concentreren. Hij verzamelde 21 Grammy Awards, waarmee hij de jongste artiest is met zoveel onderscheidingen. Bovendien riep het befaamde blad ‘Time’ hem in 2005 en 2015 uit tot een van de 100 meest invloedrijke persoonlijkheden ter wereld.

Privéleven

Zijn moeder dr. Donda C. (Williams) West, een hoogleraar Engelse taal die stierf in 2007 na een cosmetische ingreep.  Dat overlijden greep hem sterk aan, wat zich uitte in de song ‘Hey Mama’

In 2014 trouwde West met reality-ster Kim Kardashian. Ze hebben samen vier kinderen. Het koppel is nog samen, maar hun relatie kende al heel wat ups en downs. Onder meer door zijn bipolaire stoornis, waarover hij zich in 2019 het eerst uitliet. West kreeg de diagnose in 2017 te horen. Sindsdien slikt hij dagelijks medicatie. Desondanks heeft hij dikwijls af te rekenen met paranoïde aanvallen. Hij denkt dan dat alles een samenzwering is en dat hij afgeluisterd wordt. Bovendien is hij sinds zijn jeugd zwaar verslaafd aan porno.

Kanye West verraste vriend en vijand door zich in juli 2020 kandidaat te stellen voor de US presidentsverkiezingen. In zijn eindeloze speech toonde hij zich een fel tegenstander van abortus. Hij betreurde dat hij ooit abortus wilde toen zijn vrouw zwanger was van zijn oudste dochter.

Huwelijkscrisis

Na zijn kandidaatstelling duurt het niet lang tot Kanye zijn hele privéleven op Twitter te grabbel gooit, waarbij hij fel naar zijn vrouw en schoonmoeder uithaalt. Hij wil scheiden en beweert dat moeder en dochter geprobeerd hebben hem gedwongen te laten opnemen in een psychiatrische instelling.

Ondanks alles bleef zijn echtgenote hem vurig verdedigen door te verklaren dat zijn woorden soms niet aansluiten bij zijn intenties. Kim Kardashian zit in een onmogelijke positie en benadrukt dat familie en vrienden op psychologische hulpverlening aandringen, maar dat West eerst zelf daarvoor moet openstaan. Voor een gedwongen opname van een meerderjarig persoon is een rechter nodig, en dat spreekt niet vanzelf, want er zijn veel strenge regels die de rechter moet volgen.

Hoewel de rapper zijn excuses aanbood, blijf hij voorlopig niet welkom bij zijn vrouw in Los Angeles. Hiermee wil ze – naar eigen zeggen – ook zijn kinderen beschermen totdat West weer aan de beterhand is. Of zijn vreemde en controversiële gedrag volledig te wijten is aan de bipolaire stoornis valt nog te betwijfelen.

Sommige bronnen beweren dat hij ‘gewoon’ aan grootsheidswaanzin lijdt en een volslagen narcist is, maar dan toch aangedreven door het succes van zijn wereldwijde imperium.

Foto: David Shankbone, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons.

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

13 augustus 2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *