Ontslaving: inslaapstoornissen

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

5 februari 2021

Als huisarts peil ik dikwijls naar de kwaliteit van de slaap, door een open vraag te stellen: ‘Hoe verloopt de nacht?’ Het antwoord zal me vaak vertellen of inslaap- dan wel doorslaapstoornissen zijn. Om met de eerste te beginnen. Veel mensen klagen dat ze de slaap niet kunnen vatten. Vaak is er uitstelgedrag, waarbij het ogenblik van het naar bed gaan verschoven wordt, omdat het niet kunnen inslapen als een falen wordt aangevoeld,

Daar valt al veel te winnen met een goede slaaphygiëne, gekaderd in een goede levenshygiëne. Nu dat is gemakkelijk gezegd. We weten wellicht allemaal wat we moeten doen om gezond te leven, maar we doen het niet. We hebben daar allerlei redenen en uitvluchten voor.

Veel inslaapstoornissen hebben te maken ofwel met een dag die te veel volgepropt zit, ofwel met een vraag die niet opgelost geraakt. Sommigen, maar die vormen een minderheid, zijn bang van de slaap zelf, omdat het bewustzijn dan ophoudt. Het precieze ogenblik dat het bewustzijn uitvalt, komt over als een vrije val in de eindeloze leegte, die een diepe angst voor zelfvernietiging oproept, waardoor de persoon wakker schrikt, en niet meer in kan slapen.

De slaap is natuurlijk het ultieme controleverlies van het bewustzijn en dat moet elke dag opnieuw gebeuren. Voor sommigen roept het ogenblik dat ze naar bed moeten angst op, omdat ze het niet in kunnen slapen, ervaren als een mislukking, of omdat ze in paniek raken op het ogenblik dat ze in slaap gaan vallen.

Op dat ogenblik verslapt de aandacht en treedt het bewustzijn buiten werking. Het is onze dagelijkse ontsnapping aan de dag van vandaag tot een nieuwe morgen aanbreekt. Onze hersens hebben dat nodig, maar dat ogenblik van inslapen wekt bij sommigen de indruk in een eindeloos gat te vallen, de duisternis tegemoet en het is alsof je van het leven afscheid moet nemen. Nou, dan schrik je wakker. Op die manier kun je natuurlijk nooit inslapen.

Veel inslaapstoornissen zijn op te lossen met een goed gesprek en door eens te kijken naar wat er in de dag gebeurt. Het is in veruit de meeste gevallen een stressverschijnsel bij mensen die onder druk staan, of die dat toch zo ervaren, dat er te veel druk op hen uitgeoefend wordt. Het is vaak niet zo gemakkelijk om daarover te praten en dus houden velen het voor zich. Op die manier wordt het een geheim. Degenen die nooit iets zeggen, vormen eigenlijk de risicogroep voor slaapstoornissen, angst en depressie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.