Ontslaving: hoe verloopt de nacht?

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

31 mei 2021

Wanneer iemand slaapproblemen heeft, wil ik als arts graag inzicht verwerven in zijn of haar slaapgewoonten en de slaapkwaliteit. Dat kan van belang kan zijn in het latere therapeutisch proces. Je kunt het met enige ervaring vaak al zien dat iemand slecht geslapen heeft. Een druilerig gezicht, uitgezakte ogen en (figuurlijk) lange tenen.

De hoeveelheid slaap en hoe goed die is, bepaalt de kwaliteit van de volgende dag. Als we onze levenskwaliteit willen verbeteren, doen we er goed aan de slaap zoveel mogelijk te begunstigen. Nu komt er weer zo een vuistregel uit de huisartspraktijk aan: wie goed slaapt heeft geen psychische problemen.

Ja, er zijn echt wel nog personen die geen psychische problemen hebben. Die bestaan, maar ik denk dat er meer zijn met. Het is vaak de hulpvrager zelf die over de slaapproblemen begint. Het is een klacht die vaak voorkomt en het is de basis voor de gigantische markt in kalmeer- en slaapmiddelen die onze Noord-Atlantische beschaving teistert.

Als het niet vanzelf te berde komt, dan kun je daarnaar peilen, hoe die nacht nu eigenlijk verloopt. Dat interesseert me als huisarts. Maar de vraag “Waarom slaap je niet?” is geen goede om mee te beginnen, want dan kom je in de buurt van het geheim en dat zal de hulpvrager pas onthullen als de tijd rijp is.

Het is veel beter open vragen te stellen, waarbij de hulpvrager iets kan invullen. Ik stel gewoon de meest open vraag die ik kan bedenken: “Hoe verloopt de nacht?” Sommigen schrikken daar een beetje van, maar ik wil graag het antwoord op de vraag weten. Daar kun je soms veel uit afleiden.

Het is een hoe-vraag en dat is beter dan een waarom-vraag, omdat er meer opbrengst aan informatie is uit de antwoorden die je zult krijgen. Een vraagsoort die je beter ook kunt vermijden, is “Slaap je goed?” (of slecht?) Dat soort vraag brengt de hulpvrager in de verleiding om zo mogelijk een wenselijk antwoord te geven, of om de ellende te minimaliseren om het onderwerp te ontwijken.

Iedereen heeft daar trouwens een ander idee over. Wat voor hem of haar goed is, dat is misschien volgens mij niet goed. Ze zeggen wel dat ze goed slapen, maar ze slapen maar vijf uur per nacht en lijden aan chronisch slaapgebrek.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Maalkolk

Maalkolk

Maalkolk Gezeten aan de rand van razende gedachten, Met uitkijk op de baren van een wilde stroom. Het denken kolkt en...

Ongestelde vragen

Ongestelde vragen

Ongestelde vragen Wat is dat toch voor een afgrijselijk schroeien? Wat is dat toch voor een verterende gloed, Die daar...

Inlegsonnetje

Inlegsonnetje

Inlegsonnetje Los uit de pols een nummer, maar krijg geen gehoor. In mij is iets, dat alsmaar door wil blijven bellen....