Ontslaving: het cannabisbeleid in België en Nederland

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

18 juni 2021

Inzake cannabisbeleid, is er een groot verschil tussen België en Nederland. In 1976 heeft Nederland het gedoogbeleid ingevoerd. Zo wordt onder meer bezit van kleine gebruikershoeveelheden (5 gram cannabis of 5 planten voor eigen gebruik) gedoogd (toegelaten). Ook de verkoop van wiet in coffeeshops wordt gedoogd, maar de productie en de aanvoer zijn altijd verboden gebleven. Daardoor zijn de coffeeshops voor hun handelswaar afhankelijk van criminele kwekers die vaak ook andere, zwaardere drugs in de aanbieding hebben.

In België is er op het vlak van cannabis niets toegelaten. Dit wil zeggen dat élk bezit van cannabis (ook bezit van 3 gram of minder), élke teelt (ook van 1 plant) en élke vorm van verkoop, uitdelen, import, enz. van cannabis wettelijk strafbaar is met een geldboete of een gevangenisstraf.

De Ministeriële richtlijn van 2005 bepaalt echter dat aan cannabisgebruik een ‘lage vervolgingsprioriteit’ wordt gegeven onder de volgende voorwaarden:

  • de cannabisbezitter is meerderjarig, dat wil zeggen ouder dan 18 jaar. Minderjarigen mogen noch in het bezit zijn van cannabis, noch cannabis gebruiken, ongeacht de hoeveelheid en de omstandigheden.
  • de hoeveelheid cannabis die iemand bezit, is bestemd voor persoonlijk gebruik, dat wil zeggen dat zij maximaal drie gram bedraagt of één geteelde plant.
  • het bezit gaat niet gepaard met verzwarende omstandigheden (zoals gebruik in de nabijheid van minderjarigen) of verstoring van de openbare orde (zoals het bezit van cannabis in de buurt van een school).

Dit is echter maar een richtlijn en géén wet. Rechtbanken zijn dus op geen enkele manier verplicht deze richtlijn toe te passen en mogen enkel en alleen de (straf-)wet toepassen. Dat leidt tot willekeur en rechtsonzekerheid op alle vlak.

Over minderjarigen (-18 jaar) is de wet wel heel duidelijk: de invoer, de productie, het bezit, het gebruik en de verkoop van zowel cannabis als van andere illegale drugs zijn in alle omstandigheden verboden. Wanneer een minderjarige betrapt wordt, maakt de politie een proces-verbaal op en bezorgt dat aan het parket. Ook de ouders worden verwittigd. Het parket beslist wat er verder gebeurt en of al dan niet de jeugdrechter wordt ingeschakeld.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Van ’t gat

Van ’t gat

Van 't gat Dutroux is niet ontsnapt, maar eventjes bevrijd. Zijn vrijlating is door de raadkamer bevolen. De...

De Waalse Pijl

De Waalse Pijl

De Waalse Pijl De aandacht op het ene doel gespitst te houden, Gestaarde blik verstard op het asfalt gericht. Nog even...

Weg

Weg

Weg Het kreupelhout verschroeid, de struiken die verdorden, Het is niet te geloven. Marc Dutroux is weg. Geseind en...