Ontslaving: heilscrisis

5 januari 2021

Vaak komen de hulpvragers bij ons terecht naar aanleiding van een crisis die hen aan het denken heeft gezet. We zien vaak situaties die min of meer in een wankel evenwicht blijven en die soms een tijdje kunnen aanhouden, maar die ineens kunnen decompenseren, zoals we dat noemen. Plots komt er een kink in de kabel en het zorgvuldig opgebouwde kaartenhuisje van procedures stort in.

Het middelengebruik is intussen in plaats van een lust een last geworden. De betrokkene ervaart de verslaving als duur en beperkend, en begint erover na te denken om ermee op te houden of er iets anders mee te doen. Er zijn na verloop van tijd een aantal precaire evenwichten opgebouwd die aan spanningen blootstaan en als er een dominosteentje valt, dan volgen er meer en voor je het weet, staat er weer een deurwaarder aan de deur.

Stel dat je het zover niet wilt laten komen, of zelfs als het al zover is, komt er toch altijd een moment dat je eens goed gaat nadenken over dat gebruik van je, en of je er niets kunt aan doen om tenminste al de schadelijke gevolgen te beperken. Praat erover! Zoek iemand die bereid is te luisteren, zonder te oordelen, om uit het geheim te treden. Op die manier kan het misschien tot een motivatieproces komen. Je moet het eerst een beetje willen.

Als er een begin van motivatieproces is, kunnen we dat verder voeden aan de hand van literatuur en internet met meer overwegingen die het verlangen naar stoppen doen groeien. De hoop moet voet kunnen vatten dat er een ander leven mogelijk is.

Als je het zelf wilt oplossen, is dat misschien ook een goed begin, dat je jezelf gaat debriefen. Op een bepaald ogenblik moet je eens aan tafel gaan zitten en opschrijven wat de voor- en nadelen van het gebruik zijn. Neem pen en papier en ga er eens voor zitten in een schrijfhouding. Trek een verticale lijn in het midden, zodat je twee kolommen hebt. Links schrijf je voordelen en rechts nadelen.

De motivatie tot verandering zal afhangen van de balans daartussen: wat krijg je voor je geld, om het zo te noemen. Die voordelen moeten er wel zijn, anders zou je er niet mee doorgaan. Dus moet jij je toch eens de vraag stellen wat je daar nu eigenlijk aan vindt en dan moet je eerlijk en concreet zijn. Het kan om voordelen gaan van allerlei aard, zoals bijvoorbeeld: minder angsten, hulp bij creatieve processen, een gevoel van welbevinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Met de Franse slag

Met de Franse slag

Met de Franse slag Beneden ‘t hoge viaduct van Vilvoorde, Staat pruttelend de assemblageketen stil. ‘t Fabriek is...

Mars voor werk

Mars voor werk

Mars voor werk  Alweer trekt er een mars door de druipnatte straten. Geen witte rouw dit keer, maar vlammend rood en...

Weer uit Frankrijk

Weer uit Frankrijk

Weer uit Frankrijk  Terug doorheen een laan van diepgevroren bomen, De rijm aan het asfalt door koude wind geplakt,...