Ontslaving: decompensatie

4 januari 2021

De hulpvragers hebben vaak al hun ideeën uitgeput voor ze bij ons in de hulpverlening terechtkomen. Voor velen is het middel dat ze gebruiken een vorm van zelfbehandeling waarbij ze een ongewenst gevoel bestrijden. Middelen die in beste geval in de apotheek thuishoren en onder het medisch voorschrift vallen en in het slechtste geval terecht verboden zijn.

Heel vaak is die weg naar de hulpverlening niet gemakkelijk te vinden. Je kunt het een tijdje nog wel onder controle houden en je stelt het uit om hulp te zoeken. Dan hebben we het over gecontroleerd gebruik en sommigen slagen er goed in om het lange tijd uit te zingen. Ik heb daar geen moreel oordeel over.

Wij zijn voor autonomie, dus als mensen autonoom hun leven leiden zonder daarbij anderen te storen door hun middelengebruik, wie zijn wij dan om daar iets over te zeggen of om er iets aan te doen? Stel dat niemand schade lijdt en het gebruik gaat op stabiele wijze jaren door zonder dat het opvalt? Ja, dan moeten we geen verdict vellen of die mensen die dat doen op een of andere manier stokken in de wielen steken.

In andere gevallen loopt het echter wel scheef en ontaardt het gebruik in misbruik of verslaving, wat nog niet hetzelfde is. Hoe dan ook kan de gebruiksgewoonte op een bepaald ogenblik aanleiding geven tot nadelen voor de gezondheid, voor het budget, voor de sociale status of wat dan ook. Er kan een moment komen dat het gebruik uit balans raakt en het hele leven gaat overheersen.

Soms gaat het heel snel en komt er een proces van verlies en falen op gang dat op enkele maanden tijd het hele leven omwoelt: de partner kan het niet meer aan, het werk gaat niet meer, er komen conflicten. Op een gegeven moment ben je alles kwijt en dan blijft alleen de drug nog over. Ik zie soms echt mensen in de goot belanden nog voor ik er erg in heb.

De kennismaking begint doorgaans met een debriefing. Dat betekent dat je aandachtig luistert naar het verhaal van de hulpvrager om het probleem, dat zich zelden tot verslaving beperkt, uitgebreid in kaart te brengen. Wat zijn de voordelen en de nadelen van het gebruik? Wat is er de zin of de betekenis van? Wat zijn de gevolgen van het gebruik? Dat zal automatisch leiden naar de vraag of er geen alternatieven zijn voor de verslaving.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Met de Franse slag

Met de Franse slag

Met de Franse slag Beneden ‘t hoge viaduct van Vilvoorde, Staat pruttelend de assemblageketen stil. ‘t Fabriek is...

Mars voor werk

Mars voor werk

Mars voor werk  Alweer trekt er een mars door de druipnatte straten. Geen witte rouw dit keer, maar vlammend rood en...

Weer uit Frankrijk

Weer uit Frankrijk

Weer uit Frankrijk  Terug doorheen een laan van diepgevroren bomen, De rijm aan het asfalt door koude wind geplakt,...