Ontslaving: dagindeling

15 februari 2021

Iedereen deelt zijn tijd zelf in. Het hangt er uiteindelijk ook van af hoe laat iemand opstaat. Wie lang uitslaapt, kan wellicht niet vroeg inslapen en de hele nacht doorslapen. Wie niet werkt of naar school gaat en er is geen andere bron van vaste uren, kan in de verleiding komen, zeker bij artistieke ingestelde zielen, om steeds later te beginnen en te eindigen zodat hij of zij uiteindelijk de nacht voor de dag neemt.

U moet voldoende tijd nemen tussen uw activiteiten. Als u een of andere fysieke of mentale inspanning doet, zoals autorijden, vergaderen, computerwerk of sporten, moet u nadien uw organisme enige tijd gunnen om tot rust te komen. Geef uw zorgen over aan God, als u erin gelooft, of aan de vergetelheid, indien niet.

U moet er ook geen spookbeeld van maken. Als u een keer een nacht niet slaapt, is dat nog niet het einde van de wereld. Als u over uw slaap zit te tobben, lukt het ook minder goed om in te slapen.

Slaperigheid overdag kan in zeldzame gevallen het gevolg zijn van een verstoorde ademhaling die tijdens het slapen optreedt. We spreken dan van slaapapneu. Het hoeft geen betoog dat we niet zonder ademhaling kunnen en als de adem stokt gedurende de nacht, kan dat tot een scherpe daling van het zuurstofgehalte in het bloed leiden.

Daar komen onze hersenen niet mee uit, want ze zijn van die zuurstof afhankelijk. Ook zeldzaam is narcolepsie. Dan valt u de hele tijd in slaap overdag, ook tijdens de dagelijkse taken. ’s Nachts wordt u een paar keer even wakker.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Ezekiël 34, 11-12 + 15-16a

Ezekiël 34, 11-12 + 15-16a

Ezekiël 34, 11-12 + 15-16a De Herengod zegt, zo vertelt een profeet: “Zelf zal ik mijn kudde behoeden en weiden, De...

De nacht van het verstand

De nacht van het verstand

De nacht van het verstand Apostelen die morren en die mompelen. De nacht van Jezus in de boomgaard van Olijven: Een...