Ontslaving: cocaïne in Vlaanderen

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

6 april 2021

In 2018 gebruikte 1,7 procent van de Vlamingen van 15 tot 64 jaar het afgelopen jaar cocaïne. De cocaïnegebruikers waren overwegend mannen tussen 25 en 34 jaar.

De drug is vooral populair bij uitgaanders. Maar liefst 32 % van hen zei in 2018 ooit cocaïne te hebben gebruikt. Uit de cijfers blijkt dat het vooral om occasioneel gebruik gaat. Ook in artistieke kringen en de gegoede milieus is de (dure) drug populair. Bij leerlingen en studenten uit het middelbaar en hoger onderwijs is het gebruik dan weer beperkt.

De gemiddelde prijs voor cocaïne in België is de laatste jaren sterk onderhevig aan schommelingen. We zien een opvallende piek in 2016, maar in 2017 daalt de prijs weer. In 2018 was de gemiddelde prijs 48 euro voor een gram cocaïne.

Het aantal gebruikers dat hulp zoekt voor cocaïnegebruik is groter dan tien jaar geleden. Zowel in de gespecialiseerde centra voor een verslavingsproblematiek als in psychiatrische ziekenhuizen steeg het aantal opnames gerelateerd aan cocaïnegebruik. Een groot deel van hen kwam terecht in het ziekenhuis via de spoeddiensten.

In de statistieken zijn weinig sterfgevallen geregistreerd die te wijten zijn aan cocaïnegebruik. In de periode 2007-2017 waren er in het Vlaamse Gewest 611 overlijdens als gevolg van het gebruik van illegale drugs. 8 mannen en 3 vrouwen overleden als direct gevolg van cocaïne.

Het invoeren, produceren, bezitten, gebruiken en verkopen van cocaïne is in België illegaal en dus strafbaar. In het verkeer is er een nultolerantie wat druggebruik betreft. Sinds 1 oktober 2010 wordt er met speekseltesten gecontroleerd op cocaïnegebruik in het verkeer.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Dierbaar België

Dierbaar België

Dierbaar België De antipolitiek kraait zege en victorie. Ze persen met zijn allen druiven van de wrok, En lozen...

Marc Van Peel

Marc Van Peel

Marc Van Peel Wijlen de week: ik raak er niet op uitgekeken. De eerste gast is niemand minder dan Van Peel, Voorzitter...

Kiescongres

Kiescongres

Kiescongres Ze staan daar op het podium elkander te verdringen, De kin vooruit, aaneengesloten, hand in hand, Een...