Ontslaving: beheersing

31 december 2020

Nu komen we terug naar het idee van controle.

Je wil gewoon je omgeving controleren om minder last en meer lust te bekomen. Wanneer nu blijkt dat de eigen controle over de uiterlijke omgeving sterk ingeperkt wordt door de controle die anderen over ons uitoefenen, zul je merken dat bij een geestelijk wezen niet alleen de uiterlijke, maar ook de innerlijke omgeving een grote rol speelt.

We zijn een waterige omgeving die rondwandelt met een zak huid eromheen. In de lichaamsvochten zijn allerlei moleculen opgelost, en die gaan met elkaar interacties aan die bepalend zijn voor hoe wij ons voelen, wat we willen en wat ons tegensteekt.

Wat zich in ons innerlijk afspeelt, is een ander verhaal. Normaal gesproken vormt onze binnenkant de weerspiegeling van de plaats die we in onze samenleving innemen, en van het standpunt ten opzichte van de anderen. Om te beginnen diegenen die ons het meest genegen zijn: onze verwanten, vrienden en andere dierbaren. Sommigen hebben het geluk omringd te zijn door alleen maar aardige mensen, maar velen hebben dat ook niet.

Velen voelen zich rot en verward, en hebben niet het gevoel dat ze controle hebben over hun binnenwerk. Het is een beetje een contradictie in de termen, die innerlijke omgeving. Ons bewustzijn drijft in een oceaan van mijmeringen en overwegingen die niet altijd aangenaam zijn. Het kan er stormachtig toegaan en dat staat natuurlijk in verband met wat er in onze uiterlijke omgeving gebeurt, tot op een zeker punt.

Het inwendige milieu staat bloot aan allerlei inwerkingen die vaak aan onze controle ontsnappen. Het gaat om de orde in ons binnenste en of er daar harmonie heerst. Velen van ons komen tot de ontdekking dat het niet volstaat de uitwendige wereld te beheersen, maar dat er ook een inwendige gevoelswereld bestaat die we wellicht veel minder in de hand hebben dan we zouden willen.

Velen zouden graag meer controle willen over de inwendige orde. Sommige mensen hebben van zichzelf een chaotische of onstuimige inwendige gevoelswereld. Ik denk dan met name aan hulpvragers die een psychiatrische diagnose torsen. Die zijn in onze darwinistische samenleving natuurlijk zwaar benadeeld. Degenen onder ons bij wie het psychisch functioneren verstoord is, kunnen op school al vaak moeilijker meekomen en stuiten in hun latere carrière vaak op allerlei hinderpalen die hun ontplooiing in de weg staan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Met de Franse slag

Met de Franse slag

Met de Franse slag Beneden ‘t hoge viaduct van Vilvoorde, Staat pruttelend de assemblageketen stil. ‘t Fabriek is...

Mars voor werk

Mars voor werk

Mars voor werk  Alweer trekt er een mars door de druipnatte straten. Geen witte rouw dit keer, maar vlammend rood en...

Weer uit Frankrijk

Weer uit Frankrijk

Weer uit Frankrijk  Terug doorheen een laan van diepgevroren bomen, De rijm aan het asfalt door koude wind geplakt,...