Westerhout

11 februari 2018

De ets van Arnold van Westerhout was een Zuid-Nederlandse kunstschilder en graveur, geboren te Antwerpen AD 1651, en gestorven te Rome in 1725, waar hij als tekenaar en etser woonde en werkte sinds 1981.
Hij is dus niet alleen tijdgenoot maar ook ooggetuige van de ophefmakende veroordeling van Miguel Molinos in 1987, zoals blijkt uit de ets die hij ons nagelaten heeft, die toont hoe de afzwering heeft plaats gevonden. We kunnen hier veel uit leren.
We verkrijgen niet alleen een brede blik van de opstelling van de aanwezigen, in de kerk waar de plechtige afzwering plaats, maar we vinden in de rand allerlei informatie, om te beginnen met de legende.
Delineazione della solenne abiura fatta da Michele Molinos nella chiesa di Sa. Ma. sopra Minerua il di 3 7bre 1687 all presenza de gl’ cminmi. Sigri. Cardinali Generali Inquisitori in tutta la republica christiana, e di tutto il sacro collegio. Di tutti li consultori, e molti altri prelati, prencipi, caualieri, e popolo numerosisso. di quest’ alma citta di Roma Arnoldo van Westerhout delin. e intagl.
In het Nederlands: schets van de plechtige afzwering vanwege Miguel Molinos in de kerk van Santa Maria sopra Minerva de derde september, in aanwezigheid van de doorluchtige heren kardinalen-generaal-inquisitoren van de hele Christelijke Republiek, en het voltallige Heilig College, naast alle raadsheren, en vele andere prelaten, prinsen, heren en een uiterst talrijk opgekomen publiek, in de verheven stad Rome.
Arnold van Westerhout, tekening en ets.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Aimé Desimpel

Aimé Desimpel

Aimé Desimpel De beuk moet in de illegale weekendhuizen! Maar overeind staat zonevreemde stoeterij. De heren eten in...

Eén april

Eén april

Eén april Nu ook al in de ochtendkrant sonnetten staan, En Bancontact bedienden voor het scherm opstelt, Die oudjes...

Brinken

Brinken

Brinken In Groningen bestaan ze nog de dodenakkers. Of oer-Keltische hoopjes stapels laag op laag, Uit vroeger tijden...