Meditatie en roesmiddelen: intermezzo

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

30 juli 2020

Biografie Selah Sue

Selah Sue, geboren als Sanne Putseys (Leuven, 3 mei 1989), is een Belgische singer-songwriter die vooral bekend is om haar inspirerende muziek, haar uitgesproken stijl – haar Fabiolakapsel en cat eye zijn een begrip in de modewereld – en haar indrukwekkende persoonlijkheid.

Toch stond het niet in de sterren geschreven dat ze zangeres zou worden. Als kind wou ze eigenlijk vooral ballerina worden. Bovendien was niemand in haar familie geïnteresseerd in muziek, bekende ze in een interview.

Al op jonge leeftijd kampt ze met depressies, maar ze verwerkt haar angsten en twijfels in haar liedjes. Daarnaast stort ze zich op de gitaar. Haar grote idolen zijn Lauryn Hill, Erykah Badu en Bob Marley.

Als tiener bestaat haar leven uit school en in het weekend zingt ze in lokale clubs en neemt ze songs op die ze op het internet plaatst. Het succes blijft niet lang uit. Duizenden muziekfans reageren enthousiast en dat succes trekt de aandacht van menige muziekprofessional. Dat resulteert al vlug in een eerste platencontract en enkele duetten met beroemde muzikanten, waaronder Cee-Lo-Green. Het hoogtepunt in haar jonge carrière bereikt ze wanneer Prince haar vraagt om het voorprogramma te verzorgen van zijn optreden in het Sportpaleis.

Ondanks haar succes, blijft ze kampen met de demonen uit haar verleden. In mei 2014 sprak ze in het praatprogramma ‘Reyers Laat’ openlijk over haar depressieve gevoelens. Volgens haarzelf heeft haar depressiviteit hoogstwaarschijnlijk deels een genetische basis, want haar grootouders hadden beiden psychiatrische problemen. Met haar televisieoptreden wilde Selah Sue zich niet alleen outen als psychiatrisch patiënt, maar wou ze ook duidelijk maken dat antidepressiva wel degelijk hun nut hebben. Daarmee gaat ze in tegen de mening van Irving Kirsch, een Amerikaanse hoogleraar psychologie aan de universiteit van Harvard, die stelt dat placebo’s en antidepressiva een vergelijkbaar effect hebben. Volgens Selah Sue is die vaststelling onzin: “Ik was nooit geraakt waar ik nu sta zonder die medicatie,” zei ze op televisie. “Zowel persoonlijk als in mijn carrière.” Om het taboe rond depressie bespreekbaar te maken, is Selah Sue meter van de campagne ‘Te Gek!?’.

Bronnen:

Busker/Artist Agency – Biography of Selah Sue: https://busker.be/artists/selah-sue/

Gezond Thuis, Selah Sue openhartig over haar depressie: https://www.gezondthuis.be/artikel/selah-sue-openhartig-over-haar-depressie

Photo credit: Nicolas Le Gruiec Selah Sue via photopin (license)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Slapeloos wiegeliedje

Slapeloos wiegeliedje

Slapeloos wiegeliedje Voorgelezen door Dina Sonck, 2011. Beluister alle voordrachten op de CD ‘Breekbaar licht’....

Schapen tellen

Schapen tellen

Schapen tellen Voorgelezen door Dina Sonck, 2011. Beluister alle voordrachten op de CD ‘Breekbaar licht’.   Met...

Van maalmes tot messenmolen

Van maalmes tot messenmolen

Van maalmes tot messenmolen Het wentelt om zijn as met doorsnijdende wieken, En draait. Het wervelt en het snijdt, zij...