Meditatie en roesmiddelen: intermezzo

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

4 augustus 2020

De Methode Jacobson

Een jachtig leven zorgt vaak voor spierspanning, die op haar beurt kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten, waardoor men in een vicieuze cirkel terechtkomt. Om uit deze cirkel te ontsnappen is oefening nodig. Het is echter niet zo evident om alle spieren diepgaand te ontspannen.

De ‘Methode Jacobson’ of de ‘Progressieve Relaxatie’ of ‘Spierontspanning’ is een van de bekendste ontspanningsoefeningen om dit systematisch aan te leren. In deze oefening span je je spieren één voor één aan, houd je de spanning even vast en laat je weer los. Het ‘progressieve’ is dat men via deze methode de ontspanning steeds meer verdiept. Langzamerhand krijgt de patiënt meer controle over spanningen in zijn lichaam en heeft hij minder last van klachten.

Deze methode werd ontwikkeld door de Amerikaanse arts Edmund Jacobson (*) in de vroege jaren 1920. Die stelt in zijn bekendste boek ‘You must relax’ dat ontspannen zijn fysiologisch gezien precies het tegenovergestelde is van onrustig of nerveus zijn.

Omdat deze methode zeer uitgebreid en tijdrovend is (deze training kan weken, maanden of zelfs jaren duren) zijn er in de loop van de tijd verschillende verkorte versies ontwikkeld.

Verschillende aandoeningen waaronder angsten, slapeloosheid, maagzweren enz. kunnen met deze methode behandeld worden.

Photo credit: University of Chicago Photographic Archive, [apf digital item number, e.g., apf12345], Special Collections Research Center, University of Chicago Library.

Bronnen:

Biography: http://progressiverelaxation.org/

Ontspanningsoefeningen.com, Progressieve Relaxatie van Jacobson: https://www.ontspanningsoefeningen.com/progressieve-relaxatie-van-jacobson

Psychosomatiek Heiloo – methode Jacobson: http://www.psychosomatiek-heiloo.nl/methode-jacobson/

Wikisage, Progressieve spierontspanning: http://nl.wikisage.org/wiki/Progressieve_spierontspanning

* Edmund Jacobson (22 april 1888 – 7 januari 1983) was een Amerikaanse arts in de interne geneeskunde en psychiatrie en fysioloog. Hij was de grondlegger van de ‘methode Jacobson’ of de ‘Progressieve Relaxatie’ en biofeedback. In 1921 introduceerde hij de toepassing van psychologische principes in de medische praktijk, die later psychosomatische geneeskunde werd genoemd. Met behulp van apparaten met een lage microspanning maakte Jacobson ook de eerste nauwkeurige elektrische meting van spiertonus, zenuwimpulsen en mentale activiteiten op neuromusculaire plaatsen bij levende mannen.

Daarnaast kon Jacobson het verband bewijzen tussen overmatige spierspanning en verschillende aandoeningen van lichaam en psyche. In 1929, na twintig jaar onderzoek, begon Jacobson zijn resultaten te publiceren in het boek ‘Progressive Relaxation’. [2] Zijn belangrijkste werk, ‘You Must Relax’, gericht op het grote publiek, kwam uit in 1934. Jacobson stierf in 1983.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Van maalmes tot messenmolen

Van maalmes tot messenmolen

Van maalmes tot messenmolen Het wentelt om zijn as met doorsnijdende wieken, En draait. Het wervelt en het snijdt, zij...

De vette geur van een trombose

De vette geur van een trombose

De vette geur van een trombose Voel je stroperig bloed in al je aders kloppen? Heb je verhoogd gehalte van...

Een Halen, Twee Betalen

Een Halen, Twee Betalen

Een Halen, Twee Betalen O prachtig Land van Vlamingen en Walen! Wat is uw lach zo oorverdovend uitgegalmd. Een zwarte...